Nieuws

14 februari 2021 - Nieuws

Het zijn verwarrende tijden. Het is gezond dat je zaken in vragen stelt.
Check daarom altijd een betrouwbare bron.

Hier alvast een antwoord op enkele veel gestelde vragen.

  • Moeten we ons zorgen maken over de Zuid-Afrikaanse variant?
    Naast de Britse variant van het coronavirus lijkt ook de Zuid-Afrikaanse variant besmettelijker. Dit verspreidt zich sneller, maar je wordt niet zieker dan van een ander coronavirus. Op dit moment zijn er aanwijzingen dat het Astrazeneca vaccin minder beschermd tegen de Zuid-Afrikaanse variant, maar dat is nog niet helemaal zeker; Bovendien is het altijd mogelijk bestaande vaccins aan te passen, wanneer er varianten opduiken waartegen ze minder goed beschermen.
     
  • Is het coronavaccin van Astrazenica wel of niet geschikt voor 55-plussers?
    Het coronavaccin van Astrazenica is veilig en biedt een goede bescherming (80% na de tweede prik). De bescherming voor 55-plussers is vergelijkbaar, maar deze leeftijdsgroep was niet goed vertegenwoordigd in de studies met het vaccin. Daarom beslisten sommige landen, waaronder België, om de vaccins voorlopig voor te bestemmen voor volwassenen tussen 18 en 55 jaar. Ondertussen zijn er meer gegevens beschikbaar en lijkt het Astrazenica vaccin even werkzaam voor de oudere leeftijdsgroep. Het is dus mogelijk dat het advies van de Hoge Gezondheidsraad herzien wordt.
  • Kunnen Corona Vaccins mannen onvruchtbaar maken ?
    Op basis van hoe de mRNA-vaccins werken, is er geen enkele aanwijzing dat de coronavaccinatie een invloed heeft op de mannelijke vruchtbaarheid. Dat wordt ook niet verwacht. Dierproeven tonen alvast geen impact op de vruchtbaarheid of spermakwaliteit. Opvolgstudies bij gevaccineerde mannen zullen dit op korte termijn zo goed al zeker bevestigen.
  • Mogen zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven gevaccineerd worden met de huidge coronavaccins ?
    Volgens het advies van de Hoge Gezondheidsraad wordt coronavaccinatie (met mRNA-vaccins) toegelaten tijdens de zwangerschap bij vrouwen die extra worden blootgesteld aan coronavirussen.(vb verpleging, artsen) en vrouwen met een onderliggende aandoening, waardoor ze een groter risico lopen op ernstige Covid-19. Vrouwen die zwanger willen worden, doen dat best na de tweede vaccidosis, tenzij ze tot de hogergenoemde risicogroepen gehoren. Voor vrouwen die borstvoeding geven is er geen bezwaar.
  • Als ik ziek ben, kan ik me dan laten vaccineren ?
    Ben je ziek en/of heb je koorts, dan laat je je beter niet vaccineren. Stel je vaccinatie uit tot 2 weken na genezing.  Ben je besmet met het coronavirus, maar heb je geen klachten? Ook dan stel je de vaccinatie beter uit tot 2 weken na de afname van je positieve coronatest.
  • Moet ik me nog laten vaccineren als ik al Covid-19 heb gehad?
    JA.Omdat de bescherming na het doormaken van COVID-19 enkele maanden duurt en er ondertussen herinfecties vastgesteld zijn geweest, zal vaccinatie aan mensen die COVID-19 hebben doorgemaakt aangeboden worden. Men verwacht dat de bescherming na vaccinatie langer zal duren dan na het doormaken van de ziekte. Bovendien zal je met vaccinatie tegen meer varianten van het virus beschermd zijn.

 

  • Is het Astrazenica vaccin veilig en mag ik een pijnstiller nemen?
    Het Corona vaccin van AstraZenica is zeer werkzaam en veilig.
    Het kan wel enkele vervelende nevenwerkingen geven.
    ❗️Deze zijn NIET gevaarlijk en verdwijnen altijd vanzelf.
    ▪️mRNA vaccins (Pfizer en Moderna) veroorzaken wat vaker vermoeidheid, koorts en misselijkheid.
    ▪️Vector vaccins (AstraZenica) geven wat vaker aanleiding tot een grieperig gevoel en koude rillingen één tot twee dagen na de prik. Er zijn minder nevenwerkingen na de tweede prik.
    ❗️Er zijn geen aanwijzingen dat bloedklonters die optraden bij enkele personen kort na de inenting werden veroorzaakt door het vaccin. Bloedklonters treden immers ook op zonder dat er gevaccineerd wordt.
     
  • Klachten na je vaccin?
    Pijnstillers kunnen ervoor zorgen dat je minder antistoffen aanmaakt na vaccinatie.
    ‘Minder’ betekent echter niet onvoldoende. Ook nadat je een pijnstiller hebt genomen is je immuunrespons voldoende groot om je te beschermen.
    Neem dus gerust een pijnstiller (bij voorkeur paracetamol) als je klachten hebt na de prik.
    Vooraf een pijnstiller innemen wordt wel afgeraden omdat het effect op de antistoffen dan iets groter is.

 

Dit en nog meer info vind je op www.gezondheidenwetenschap.be en op www.laatjevaccineren.be

--> Nog vragen ? Laat het ons weten !

Inwoners van Evergem zullen voor hun vaccinatie terecht kunnen in Vaccinatiecentrum Hoge Wal. 
Dit filmpje leid je al even rond in het vaccinatiecentrum. 

  • Neem je uitnodiging mee naar het vaccinatiecentrum.
  • Alsook een recent medicatieschema. Wij bezorgen je deze graag via een uitprint of via mail. Vraag het ons.
  • www.vaccinatiecentrumhogewal.be