Nieuws

Bronchiolitis - RSV

2 december 2022 - Nieuws

Heel wat pediaters trokken de voorbije week aan de alarmbel over het groot aantal baby's en kinderen met acute luchtweginfecties.

Wat is RSV nu juist ? Is dit gevaarlijk ? En wat kan je zelf doen?

Bronchiolitis is een acute virale infectie van de onderste luchtwegen, meestal veroorzaakt door het Respiratoir Syncytiaal Virus (RSV).
Wanneer een kind besmet is met RSV, begint de infectie in de neus en de keel. Het is een eenvoudige verkoudheid die gepaard kan gaan met een droge hoest en lichte koorts.
Helaas kan het zich ontwikkelen tot een infectie van de onderste luchtwegen. Wanneer de kleinste vertakkingen van de luchtwegen ontstoken zijn, spreken we van bronchiolitis.

❗️" Als je kind ziek is, let dan op de ademhaling. Piepen is een kenmerk van bronchiolitis. Wees ook bedacht op het risico van uitdroging. " ❗️

Hoe vermijd je het ?
▫️Was je handen voordat je de baby aanraakt.
▫️Als je ziek bent, beperk dan het contact met de baby. Draag zo nodig een mondmasker.
▫️Neem de baby niet mee naar drukke plaatsen, familiefeesten.
▫️Ventileer je woonkamer.
▫️Reinig je huis en het speelgoed.

Wat moet je doen als je kind ziek is ?
Een eenvoudige RSV-infectie geneest spontaan binnen 2 tot 8 dagen na het begin van de symptomen. Aangezien die infectie door een virus veroorzaakt is, hebben antibiotica geen zin.
Het beste wat je kan doen is de symptomen van je kind verlichten, zolang ze matig blijven.
▫️Maak de neus van je kind geregeld schoon (met een zoutoplossing).
▫️Geef je kind regelmatig te drinken.
▫️Verlucht de leefruimtes regelmatig.
▫️Vermijd blootstelling aan tabaksrook.

❗️" Als je denkt dat de RSV-infectie zich ontwikkelt tot bronchiolitis, contacteer een arts. Bij een ernstige infectie kan het nodig zijn om de zuigeling in het ziekenhuis op te nemen voor rehydratie en hulp bij de ademhaling. " ❗️

Nog vragen ? Wij geven je graag meer advies.