Nieuws

De griep is in het land!

29 januari 2018 - Blogberichten

Wat is griep?
Griep is een besmettelijke infectieziekte die wordt veroorzaakt door het griepvirus (= influenzavirus).

Wat is het verschil tussen griep en een verkoudheid?
Bij griep treden symptomen op ter hoogte van de bovenste luchtwegen (neus, keel, luchtpijptakken). De symptomen van griep worden daarom vaak verward met die van een verkoudheid.

Bij een verkoudheid stijgt de temperatuur maar heel licht. Griep daarentegen veroorzaakt:

  • een plotselinge stijging van de temperatuur tot meer dan 38 °C
  • spierpijn
  • koude rillingen
  • zweten
  • een algemeen ziektegevoel

Hoe wordt het griepvirus overgedragen?
Het griepvirus is zeer besmettelijk en verspreidt zich dan ook gemakkelijk. Vanaf 1-2 dagen voor het verschijnen van de symptomen tot 4-5 dagen erna kan het virus overgedragen worden.

Je kan besmet worden door speekseldruppeltjes met het griepvirus in te ademen of de hand te schudden van iemand die net heeft geniesd of zijn neus heeft gesnoten. 

Het virus kan ook via de handen op bijvoorbeeld een deurklink, eetgerei of de telefoon terechtkomen en daar tot vier uur overleven. Ziektekiemen verspreiden zich dus vaak als iemand iets aanraakt wat besmet is en daarna zijn ogen, neus of ogen aanraakt. Hygiëne is dan ook de belangrijkste maatregel om verspreiding van het griepvirus tegen te gaan.

Hoe bescherm ik mijzelf en anderen tegen de griep?
Vaccinatie is de enige manier om je tegen griep te beschermen. Daarnaast kunnen de volgende maatregelen en tips helpen om de kans op besmetting met het griepvirus in te perken:

  • raadpleeg zo snel mogelijk uw huisarts als u griepsymptomen heeft en volg zijn/haar aanbevelingen
  • als u zich grieperig voelt, blijf thuis en vermijd zoveel mogelijk overbodig contact om de verspreiding van de ziekte te voorkomen
  • was uw handen goed en frequent met water en zeep
  • hoest bij voorkeur in een papieren zakdoek en werp hem na gebruik meteen weg; hoest tegen uw arm -niet in uw handen- als u geen zakdoek heeft.

Deze tips kunnen echter geen vaccinatie vervangen.

Behandeling
Griep geneest meestal spontaan. Belangrijk is om goed uit te rusten en veel water te drinken. Koorts is een natuurlijke reactie tegen het griepvirus en hoeft dus niet kost wat kost onderdrukt te worden. Bij hoofd- en spierpijn of hinderlijke koorts (meer dan 38,5 °C) kan een middel op basis van paracetamol raadzaam zijn.

WIST U DAT? Antibiotica hebben helemaal geen effect op het griepvirus. Antibiotica werken namelijk alleen tegen bacteriën en griep wordt veroorzaakt door een virus.

Voor wie is griep gevaarlijk?
In de meeste gevallen is griep een goedaardige aandoening, maar bij ouderen (65+), zwangere vrouwen (2e trimester van de zwangerschap) en zieke mensen kan griep gevaarlijke complicaties veroorzaken. Het overlijdensrisico betreft vooral bejaarden en patiënten met een chronische aandoening.

Een vaccinatie is de beste manier om complicaties van griep en een ziekenhuisopname te voorkomen. Om risicopatiënten extra te beschermen, raden we ook huisgenoten en verzorgend personeel sterk aan om zich te laten vaccineren. 

Vaccinatie
Het griepvaccin bevat bestanddelen die de aanmaak van antistoffen tegen griepvirussen stimuleren. Het vaccin wordt toegediend in de herfst, bij voorkeur in het begin van het griepseizoen van oktober tot december. Een vaccin is efficiënt 2 weken na de injectie en beschermt tegen griep gedurende minstens 6 maanden.


Voor meer info zie www.wiv-isp.be.